Crème Anglaise je vanilková omáčka, která se využívá zejména ve francouzských dezertech. Crème Anglaise lze použít i jako základ výtečné domácí vanilkové zmrzliny. Můžete ji podávat samostatně, s čerstvým ovocem, s dukátovými buchtičkami nebo v jiné kombinaci.
Počet porcí: 6-12
Čas přípravy: 20 min
Ingredience
1 vanilkový lusk
250 ml smetany na šlehání
špetka kůry z BIO pomeranče
30g práškového cukru
2 žloutky
Příprava
- Smetanu dáme vařit na velmi mírný oheň a pomalu ohříváme.
- Vanilku podélně rozkrojíme a hranou nože vyškrábeme obsah lusku. Lusk i jeho obsah přidáme k vařící se smetaně, občasného michání necháme cca 5 min aromatizovat.
- Žloutky ve větší nádobě jemně smícháme s cukrem.
- Až se smetana provoní vanilkou, odstavíme ji z ohně. Za stálého míchání žloutků velmi pomalu přilévame horkou smetanu. Tenhle proces se nazývá temperování.
- Směs žloutků a smetany scedíme. Jemnost sítka volíme podle toho, zda chceme v omáčce ponechat jemná vanilkové zrníčka.
- Směs vrátíme na mírný plamen a za stálého míchání ohříváme těsně pod bod varu, do chvíle než omáčka zhoustne. Pak okamžitě odstavíme.
- Můžeme hned podávat, nebo zchladit ve vodní lázni a uskladnit v lednici. Vychlazený krém můžete také nalít do zmrzlinovače, čím získáte výjimečně jemnou a lahodnou domácí zmrzlinu.
Servírování
- Podáváme samostatně, s čerstvým ovocem, s dukátovými buchtičkami nebo v jiné neodolatelné kombinaci.
Počet komentářů: 4
Chtěla bych se zeptat jak je tato omáčka hustá, chtěla bych ji použít jako základ do krému na dort (že bych ji vyšlehala s máslem) ale nevím jestli to nebude moc řídké. Předem děkuji za odpověď
Dobrý den, omáčka je spíš řídká, zhruba konzistence medu. Zkuste zvýšit počet žloutků na dvojnásobek nebo trojnásobek. To by mělo určitě stačit. Pak je důležité -ale ale to určitě znáte- nechat krém vychladit a pomalu přidávat do vyšlehaného másla pokojové teploty, ne naopak aby se předešlo sražení.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli se tato omáčka dá použít na zmrzlinu, i když nemám zmrzlinovač? Děkuji za odpověď.
Dobrý den, zmrzlinu lze z omáčky udělat i bez zmrzlinovače, bude to ale pracnější. Doporučuji ji v mrazáku vychladit na bod mrazu a poté každých 20 min vybrat z mrazáku a minutu pořádně míchat. Aby byla zmrzlina opravdu krémová budete muset opakovat 5-15 krát.
1 Trackbacks and Pingbacks
[...] Vanilková omáčka (podle receptu na stránce Vanilkové lusky) [...]