Velikonoční mazanec je tradiční součástí českých velikonoc. Nahrazením syntetického vanilkového cukru pravou přírodní vanilkou získáte dokonalý mazanec, který nadchne vás i vaše hosty.
Doba přípravy: 1h 30 min
Budeme potřebovat:
500 g polohrubé mouky,
100 g másla,
100 g cukru,
2 žloutky,
25 g droždí,
1 rovná č.l. soli,
cca 250 ml mléka,
1 vanilkový lusk (koupíte ZDE),
30 ml (2 PL) rumu,
za hrst rozinek,
za hrst mandlí,
za hrst kandovaného ovoce,
za hrst mandlových plátků.
Postup:
- Předhřejeme si troubu na 200°C.
- Z poloviny vlažného mléka, droždí a lžičky cukru uděláme kvásek. Tuk rozehřejeme a necháme vychladnout. Do mísy nasypeme prosátou moku a postupně do ní přidáme vzešlý kvásek, vychladlý tekutý tuk, zbylé mléko smíchané s cukrem, solí a žloutky, vyškrábnutou dužinou z vanilkového lusku, rozinky, mandle, sušené ovoce a rum. Vypracujeme husté těsto a necháme ho na teplém místě vykynout. Z těsta vytvarujeme na vále bochánek, necháme ho znovu vykynout, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a uprostřed nařízneme křížek.
-
Pečeme 10 minut na 200 °C. Potom snížíme teplotu na 150 °C a dopékáme ještě asi 30-40 minut.