Nejcennější součástí vanilkového lusku je jeho obsah – dřeň, která je tvořená drobnými černými zrníčky. Nejlépe dřeň z lusku vybereme tak, že vanilkový lusk podélně rozřízneme a tupou stranou nože zrníčka vyškrábeme z obou polovin lusku.
Zrníčka vanilky se většinou používají jako přísada do sladkých jídel. Především koláčů, cukroví, zmrzlin, krémů. Jsou oblíbené i různých alkoholických a nealkoholických nápojů.
Lusky zbavené dřeně můžeme ještě použít třeba do svařeného vína, nebo je vhazovat do lahve s třtinovým rumem a nechat macerovat. Takový rum je opět skvělý do dezertů a sladkých krémů, na flambováni, při kterém se vanilka uvolní a intenzívně provoní pokrm i celou kuchyň.
Další použítí najdete v sekci Recepty.
Počet komentářů: 2
Dobrý den, chtěl bych mít svůj domácí vanilkový cukr, ale recepty na jeho přípravu se různí.
1/ celý lusk vložit do sklenice s cukrem, aroma ovoní cukr cca za týden
2/ vydlabat dřeň z lusku a přidat do cukru
3/ i vydlabaný lusk voní a dá se vložit do cukru (metoda č. 1)
Prosím, poradíte mi? Děkuji, Ondřej Hráč
Dobrý den, každý z uvedených postupů je v podstatě správný, výsledný produkt se však v každém případě mírně liší.
1/ Celý lusk uvolňuje vůni velmi pomalu, ale dlouhou dobu. Tento postup je proto vhodný, když nespěcháte a plánujete cukr aromatizovat dlouhodobě. 1 týden je poměrně krátká doba. Výhodou toho postupu je, že cukr můžete průběžně doplňovat.
2/ Tímto postupem dosáhnete asi nejrychlejší a nejintensivnější aromatizaci cukru, ale v cukru zůstanou drobné černé vanilkové zrníčka. Ty vůbec nejsou na závadu. Pro někoho můžou být puncem kvality, pro některé recepty se ale z estetických důvodů nemusí hodit.
3/ Lusk bez dužiny obsahuje stále významné množství přírodního vanilinu, proto by opravdu byla škoda lusky po použití dřeně hned vyhazovat. Vydlabané lusky můžete průběžně vkládat do dózy s cukrem, nebo do láhve s rumem. Rum můžete použít do pečení, nebo na flambování. Obzvláště u flambování vás vůně vanilky opravdu okouzlí. Je ale potřeba počítat s tím, že „síla“ vydlabaného lusku je slabší, proto jich pro stejný výsledek musíte přidat cca 3ks.
Při používáni vanilky je potřeba si uvědomit, že jeden lusk má hmotnost 3-5 g. Obsah vanilinu v nejkvalitnějších luscích je proto cca 75-125 mg. Toto množství může aromatizovat cca 500-800g cukru, krému, nebo těsta. Pokud vanilkový cukr neslouží přímo na posypávání, ale na dochucování, je potřeba výrazně zvýšit koncentraci vanilkových lusků.
1 Trackbacks and Pingbacks
[...] polovici vanilkového lusku. Nevíte-li jak na vanilkový lusk, vše potřebné najdete zde. Místo lusku je samozřejmě možné použít vanilkový cukr. Úplně naposled přidáváme [...]